Mitä tehdä jos... | Rakennusohjeita

Rakennusohjeita

Kissatarhan rakentaminen

Kissatarhan rakentaminen lähtee sopivan paikan valinnasta. Hyvä sijainti kissatarhalle on talon välittömässä yhteydessä siten, että kissoilla on pääsy kissatarhaan esimerkiksi ikkunasta tai vaikkapa verannalta.

Kun sopiva paikka on löytynyt, kissatarhan pohja on hyvä alustaa karsimalla aluskasvillisuus ja tasoittamalla tarhan maaperä.

Rikkaruohojen estämiseksi tarhan pohjalle kannattaa laittaa maisemointikangas.

Tarhan pohja laaditaan kankaan päälle esimerkiksi multaa, kiviä ja vaikkapa puunrunkoa käyttäen. Puunrunko on hyvä kiinnittää seinään kiinni, ettei se pääse kaatumaan ja vahingoittamaan kissoja ja tarhan rakenteita.

Tarhan runko kiinnitetään soveltuvilta osin seinään kiinni, jotta tarhan rakenne saadaan tukevaksi.

Runko kasataan paikalleen hyödyntäen seinään kiinnitettyjä osia. Jos maa-alusta ei ole tasainen, voidaan rungon alle laittaa esimerkiksi tiiliskiviä.

Katoksi sopii parhaiten valokate, joka suojaa muttei varjosta tarhaa liikaa.

Tarhaan tarvitaan itse rungon lisäksi myös ihmisen mentävä ovi puhdistusta ja kissojen kanssa yhdessäoloa varten.

Aitaus ja ovi verkotetaan kauttaaltaan.

Tarhan pohjan maisemointikangas niitataan kiinni runkopalkkeihin ja reunukset vuorataan kivillä karkailun estämiseksi.

Lopuksi valokatteen ja rungon yläosan raot tilkitään (ei näy kuvassa). Vaihtoehtoisesti rungon voi verkottaa katon osalta ennen valokatteen laittamista. Jos tarha on pohjustettu mullalla, voidaan siihen istuttaa nurmikko. Lisäksi kissoille avataan kulku kissatarhaan.

Vaikka tarha itsessään on jo kissalle elämys, voidaan sinne lisäksi rakentaa rungon varaan kulkureittejä ja lepäilytasoja. Vain mielikuvitus (ja toki turvallisuus) on rajana!

Kuvat: Minna Sirkiä

Rakennusideoita

Kissatarhan voi rakentaa myös osin kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi vanhat saunanlauteet sopivat mainiosti kissatarhan rakennusmateriaaliksi.


 

 

 

Kuvat: Hannu Äikäs